ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Întrebare 1:
Câte cifre din cele 8 aferente fiecărui cod numeric CPV se iau în considerare pentru estimarea valorii totale a contractelor de achiziție publică, valoare ce urmează a fi comparată cu pragurile valorice prevăzute de legislația privind achizițiile publice în vederea stabilirii procedurii de atribuire?

Răspuns 1:
Autoritatea contractantă are obligația de a stabili programul anual al achizitiilor publice potrivit H.G. nr. 925/2006, art. 4.
Obiectul contractelor de achiziție publică se pune în corespondență cu sistemul de grupare și codificare utilizat în Vocabularul comun al achizițiilor publice (CPV). Aceasta se realizează prin încadrarea produsului, serviciului sau lucrării în codul de 8 cifre care descrie cu cea mai mare acuratețe acest produs, serviciu sau lucrare.
Daca nivelul de acuratețe al CPV este insuficient pentru a descrie necesitățile autorității contractante, atunci aceasta trebuie să se refere la diviziunea, grupa, clasa, sau categoria care descrie cel mai bine obiectul achiziției (un cod mai general, care poate fi recunoscut prin faptul că are mai multe zerouri în coadă).

De exemplu:

Dacă o autoritate contractantă intenționează să achiziționeze servicii de transport rutier adaptat pentru echipamente tehnologice fragile, codurile CPV care ar putea prezenta interes pentru autoritatea contractantă sunt:Diviziunea: 60000000 Servicii de transport terestru și prin conducte
Grupa: 60100000 Servicii de transport terestru
Clasa: 60120000 Servicii de transport terestru de mărfuri
[…]
Categoria: 60122000 Servicii de transport rutier de mărfuri
60122100 Servicii de transport rutier de mărfuri cu vehicule specializate
60122110 Servicii de transport cu vehicule frigorifice
60122120 Servicii de transport cu autocisterne
60122130 Servicii de transport cu vehicule adaptate la mărfuri în vrac
60122140 Servicii de transport cu vehicule portcontainer
60122150 Servicii de transport cu vehicule de transportat mobilă
60122160 Servicii de transport de siguranță
60122170 Servicii de transport medical
[…]
În această situație, autoritatea contractantă va trebui să aleagă 60122100 "Servicii de transport rutier de mărfuri cu vehicule specializate" întrucât nici unul dintre codurile care urmează după el nu corespunde întrutotul nevoilor acesteia de achiziție. Dacă este cazul, va putea, utiliza și vocabularul suplimentar pentru a specifica cu mai mare precizie obiectul contractului.
Rațiunea pentru care trebuie utilizate coduri CPV cât mai specifice constă în depășirea barierele lingvistice între autoritatea contractantă și ofertanți, astfel încât informația privind obiectul contractului să fie accesibilă și precisă și pentru ofertanții vorbitori de alte limbi, asigurându-se respectarea principiului nediscriminării și transparenței. Un cod prea general nu ar preciza destul de clar ceea ce dorește autoritatea contractantă să achiziționeze.
Având în vedere cele de mai sus, după încadrarea în codul CPV cel mai specific posibil (cu cât mai puține zerouri în coadă), se estimează valoarea contractului cu respectarea regulilor prevăzute în Capitolul II, Sectiunea a 2-a, din O.U.G. nr. 34/2006, urmând ca, în funcție de valoarea estimată, să se aleagă procedura de atribuire.
În plus, precizăm că în situația în care obiectul contractului înglobează produse/servicii/lucrări încadrate în coduri CPV diferite, procedura de atribuire se alege în funcție de valoarea cumulată a acestora.

Întrebare 2:
Contractele care au ca obiect cumpărarea sau închirierea de bunuri imobile se supun prevederilor legale în vigoare privind achizițiile publice?

Răspuns 2:
O.U.G. nr. 34/2006 reglementează atribuirea contractelor de furnizare de produse, nu și a celor de cumpărare de bunuri imobile existente.
Pe de altă parte, potrivit art. 13 lit a) din O.U.G. nr 34/2006:
Prezenta ordonanță de urgență nu se aplică pentru atribuirea contractului de servicii care:
a) are ca obiect cumpărarea sau închirierea, prin orice mijloace financiare, de terenuri, clădiri existente, alte bunuri imobile ori a drepturilor asupra acestora. Atribuirea contractelor de servicii financiare care se încheie, indiferent de formă, în legatura cu contractul de cumpărare sau de închiriere respectiv, se supune prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”.
Față de cele de mai sus, apreciem că, atribuirea de către autoritatea contractantă a unui contract având ca obiect cumpărarea unui imobil existent se exceptează de la aplicarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică cuprinse în O.U.G. nr 34/2006.
Prin urmare, atribuirea unui astfel de contract se face cu respectarea prevederilor H.G. 925/2006 art 2 alin 2: "În cazul contractelor a căror atribuire nu intră sub incidența prevederilor ordonantei de urgență, autoritatea contractantă are obligația de a asigura o utilizare eficientă a fondurilor în procesul de atribuire, de a promova concurența între operatorii economici precum și de a garanta nediscriminarea, recunoașterea reciprocă și tratamentul egal al operatorilor economici care participă la atribuirea contractului".
În completarea celor de mai sus, menționăm că, potrivit art 13 lit a) din O.U.G. nr 34/2006, astfel cum a fost modificată prin Legea 337/2006, în cazul în care autoritatea contractantă atribuie contracte de servicii financiare, care se încheie, indiferent de formă, în legătură cu contractul de cumpărare sau de închiriere respectiv, aceasta are obligația de a le supune prevederilor prezentei ordonanțe.

Întrebare 3:
Cum se calculează valoarea estimată a unui contract ce are ca obiect achiziționarea de tichete de masă?

Răspuns 3:
Conform art.5 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.337/2006, contractul de furnizare este acel contract de achiziție publică, altul decât contractul de lucrări, care are ca obiect furnizarea unuia sau mai multor produse, prin cumpărare, inclusiv în rate, închiriere sau leasing, cu sau fără opțiune de cumpărare.
În conformitate cu art.6 din O.U.G. nr.34/2006, contractul de servicii este acel contract de achiziție publică, altul decat contractul de lucrări sau de furnizare, care are ca obiect prestarea unuia sau mai multor servicii, astfel cum acestea sunt prevăzute în anexele nr.2A și 2B.
Potrivit prevederilor de la art.7 din O.U.G. nr.34/2006, contractul de achiziție publică care are ca obiect atât furnizarea de produse, cât și prestarea de servicii este considerat:
a) contract de furnizare, dacă valoarea estimată a produselor este mai mare decât valoarea estimată a serviciilor prevăzute în contractul respectiv;
b) contract de servicii, dacă valoarea estimată a serviciilor este mai mare decât valoarea estimată a produselor prevăzute în contractul respectiv.
Potrivit art.25 alin.(1) din O.U.G. nr.34/2006 autoritatea contractantă are obligația de a estima valoarea contractului de achiziție publică pe baza calculării și însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, fără taxa pe valoarea adaugată, luând în considerare orice forme de optiuni și, în măsura în care acestea pot fi anticipate la momentul estimării, orice eventuale suplimentări sau majorări ale valorii contractului.
Potrivit art.4 din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările și completările ulterioare, "angajatorul care achiziționează direct de la o unitate emitentă necesarul de tichete de masă achită atât contravaloarea nominală a tichetelor de masă, cât și costul imprimatului reprezentând tichetul de masă."
În conformitate cu prevederile art.3 lit.b) din H.G. nr.5/1999 privind normele de aplicare a Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, "contractul pentru achiziționarea tichetelor de masă, încheiat între angajator și unitățile emitente, va cuprinde clauze referitoare la costul imprimatului reprezentând tichetul de masă".
Conform art.6 alin.(4) din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă "tichetele de masă pot fi utilizate în unități de alimentație publică, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente au contractat prestarea serviciilor respective."
Potrivit art.7 alin.(1) din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă "angajatorul, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantul salariaților, stabilesc de comun acord unitatea emitentă a tichetelor de masă cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzătoare."
Prin urmare, apreciem că unitățile emitente de tichete de masă nu vând numai un produs, un imprimat, ci și un serviciu ce constă în asigurarea functionalității și securității întregului sistem.
Pe cale de consecință, în ceea ce privește valoarea estimată a contractului de achiziție publică pentru "tichete de masă", aceasta se va stabili pentru realizarea imprimatelor și a serviciilor ce constau în asigurarea functionalității și securității acestui sistem, și nu va cuprinde valoarea nominală a tichetului.

Întrebare 4:
Cum se calculează termenul de așteptare pentru pentru încheierea contractului de achiziție publică?

Răspuns 4:
În conformitate cu prevederile art.205 din Ordonanța de Urgență nr.34/2006,
" (1) Autoritatea contractantă are dreptul de a încheia contractul de achiziție publică numai după împlinirea termenului de:
a) 15 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii, conform prevederilor art.206 - 207, în cazul în care valoarea contractului de achiziție publică este mai mare decât pragurile valorice prevăzute la art.124;
b) 7 zile de la data transmiterii comunicării privind rezultatul aplicării procedurii, conform prevederilor art.206 - 207, în cazul în care valoarea contractului de achiziție publică este mai mică sau egală cu pragurile valorice prevăzute la art.124.
(2) Contractul de achiziție publică încheiat înainte de implinirea termenelor prevăzute la alin.(1) este lovit de nulitate absolută.
(3) În cazul prevăzut la art.122 lit.c) și art.252 lit.c), autoritatea contractantă nu are obligația de a respecta perioadele prevăzute la alin.(1).
(4) Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și în cazul atribuirii contractelor prevăzute la cap.VII."
Din interpretarea acestui articol se desprinde faptul că autoritatea contractantă are obligația de a aștepta, înainte de încheierea contractului, o perioadă de 15 zile sau 7 zile, în funcție de valoarea contractului.
Termenele exprimate în zile încep să curgă de la începutul primei ore a primei zile a termenului și se încheie la expirarea ultimei ore a ultimei zile a termenului.
Potrivit art.206 din OUG nr.34/2006, cu modificările și completările ulterioare,
" (1) Autoritatea contractantă are obligația de a informa candidații/ofertanții despre deciziile referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică, încheierea acordurilor-cadru, admiterea într-un sistem de achizitie dinamic sau, după caz, la anularea procedurii de atribuire și eventuală inițiere ulterioară a unei noi proceduri, în scris și cât mai curând posibil, dar nu mai tarziu de 3 zile lucrătoare de la emiterea acestora.
(2) Comunicarea prin care se transmite informarea prevăzută la alin. (1) se transmite și prin fax sau prin mijloace electronice.
(3) În cazul în care autoritatea contractantă nu transmite comunicarea privind rezultatul aplicării procedurii și prin fax sau prin mijloace electronice, atunci perioadele prevăzute la art.205 alin.(1) se majorează cu 3 zile lucrătoare."
Astfel, în situația în care autoritatea contractantă nu transmite comunicarea privind rezultatul aplicării procedurii și prin fax sau prin alte mijloace electronice, perioadele prevăzute la art.205 alin.1 (15 sau 7 zile calendaristice) se majorează cu 3 zile lucrătoare.

Întrebare 5:
Modalitatea de stabilire a termenelor minime pentru depunere a ofertelor.

Răspuns 5:
1. Licitația deschisă : I. Valoarea estimată a contractului este peste praguri : a) 125.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.a) – c) din O.U.G. nr.34/2006);
b) 420.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.d),e) din O.U.G. nr.34/2006);
c) 5.000.000 pentru lucrări.1. Regula: cel puțin 52 de zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către J.O.U.E. și data limită pentru depunerea ofertelor

2. a) Există anunț de intenție publicat : 36 de zile
b) Anunțul de participare a fost transmis spre publicare în J.O.U.E. în format electronic (-7 zile) :
52-7= 45 zile ( fără anunț de intenție, cu anunt de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E.)
36-7= 29 zile ( cu anunt de intenție, cu anunt de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E.)
c) Documentația de atribuire este publicată în SEAP (-5 zile) :
52-5= 47 zile ( fără anunț de intenție, cu documentația de atribuire publicată în SEAP)
45-5= 40 zile( fără anunț de intenție, cu anunț de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E., cu documentația de atribuire publicată în SEAP)
29-5=24 zile (cu anunț de intenție, cu anunt de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E., cu documentația de atribuire publicată în SEAP) II. Valoarea estimata a contractului este sub praguri: ( 125.000, 420.000, 5.000.000)
1. Regulă: cel puțin 28 de zile între data transmiterii spre publicare a anuntului de participare catre SEAP si data limita de depunere a ofertelor.
2. Daca documentația de atribuire este publicată în SEAP (-5 zile) : 28-5=23 zile
2. Licitatia restrânsă :1) DEPUNERE CANDIDATURI I. Valoarea estimată a contractului este peste praguri :
a) 125.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.a) – c) din O.U.G. nr.34/2006);
b) 420.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.d) ,e) din O.U.G. nr.34/2006);
c) 5.000.000 pentru lucrari.1. Regula : cel puțin 37 zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către J.O.U.E. și data limită de depunere a candidaturilor.

2. Urgență: nu mai puțin de 15 zile între data transmiterii spre publicare a anuntului de participare către J.O.U.E. și data limita de depunere a candidaturilor.

3. Anunțul de participare a fost transmis spre publicare în J.O.U.E. în format electronic (-7 zile, -5 zile) :
37-7=30 zile (cu anunț de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E.)
15-5=10 zile (urgență, cu anunț de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E.) II. Valoarea estimată a contractului este sub praguri : ( 125.000, 420.000, 5.000.000)

1. Regulă: cel puțin 16 zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către SEAP și data limită de depunere a candidaturilor.
2) DEPUNERE OFERTE
I. Valoarea estimată a contractului este peste praguri :
a) 125.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.a) – c) din O.U.G. nr.34/2006);
b) 420.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.d) ,e) din O.U.G. nr.34/2006);
c) 5.000.000 pentru lucrări. 1. Regula: invitația de participare să fie transmisă cu cel puțin 40 de zile înainte de data limită de depunere a ofertelor
2. a) Există anunț de intenție pulicat: 36 de zile, nu mai puțin de 22 de zile
b) Dacă documentația de atribuire este publicată în SEAP (-5 zile) : 40-5=35 zile

3. Urgență: nu mai puțin de 12 zile ( atunci când nu pot fi respectate termenele : 40, 35, 36, 22 de zile)
II. Valoarea estimată a contractului este sub praguri : ( 125.000, 420.000, 5.000.000)
1. Regulă: invitația de participare să fie transmisă cu cel puțin 22 de zile înainte de data limită de depunere a ofertelor
2. Daca documentația de atribuire este publicată în SEAP (-5 zile): 22-5=17 zile
3. Urgență : nu mai puțin de 12 zile (dacă nu pot fi respectate termenele : 22, 17 zile)
3. Dialogul competitiv :
1) DEPUNERE CANDIDATURII. Valoarea estimată a contractului este peste praguri :
a) 125.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.a) – c) din O.U.G. nr.34/2006);
b) 420.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.d) ,e) din O.U.G. nr.34/2006);
c) 5.000.000 pentru lucrări.

1. Regulă: cel putin 37 zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către J.O.U.E. și data limită de depunere a candidaturilor
2. Anunțul de participare a fost transmis spre publicare în J.O.U.E. în format electronic (-7 zile): 37 - 7 = 30 zile

II. Valoarea estimată a contractului este sub praguri: ( 125.000, 420.000, 5.000.000)
1. Regulă: cel puțin 30 zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către SEAP și data limită de depunere a candidaturilor

2) DIALOG - Autoritatea contractantă are obligația de a transmite, concomitent, o invitație de participare la etapa a doua a procedurii de dialog competitiv tuturor candidaților admiși.

3) DEPUNERE OFERTE - Autoritatea contractantă are obligația de a transmite invitația de depunere a ofertei finale cu un număr suficient de zile înainte de data limită de depunere a ofertelor, astfel încât fiecare participant selectat să beneficieze de o perioadă rezonabilă pentru elaborarea ofertei finale.
Perioada acordată pentru elaborarea ofertei finale nu trebuie să fie mai mică decât o perioadă minimă stabilită de comun acord cu participanții selectați pe parcursul derulării celei de-a doua etape a procedurii de dialog competitiv.

4. Negocierea cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare:
1)DEPUNERE CANDIDATURII. Valoarea estimată a contractului este peste praguri :
a) 125.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.a) – c) din O.U.G. nr.34/2006);
b) 420.000 pentru servicii, produse (autoritatea contractantă se încadrează în prevederile art.8 lit.d) ,e) din O.U.G. nr.34/2006);
c) 5.000.000 pentru lucrări.
1. Regulă: cel puțin 37 de zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către J.O.U.E. și data limită de depunere a candidaturilor

2. Urgență: nu mai puțin de 15 zile
3. Anuntul de participare a fost transmis spre publicare în J.O.U.E. în format electronic(-7 zile, -5 zile):37-7= 30 zile (cu anunț de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E.)
15-5= 10 zile (urgență, cu anunț de participare transmis în fomat electronic în J.O.U.E.)

II. Valoarea estimată este sub praguri:
1. Regulă: cel puțin 12 zile între data transmiterii spre publicare a anunțului de participare către SEAP
și data limită de depunere a candidaturilor
2) Autoritatea contractantă are obligația de a transmite, concomitent, o invitație de participare la etapa a doua a procedurii de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunț de participare tuturor candidaților preselectați.

5. Cererea de oferte: Invitația de participare se publică în SEAP.
Invitația de participare se transmite cu cel puțin 10 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor.
În cazul unui contract de furnizare de complexitate redusă, dacă autoritatea contractantă publică în SEAP documentația de atribuire (-4 zile): 10-4=6 zile

Dacă autoritatea contractantă primește o singură ofertă admisibilă poate atribui.


PROIECT
| ACTIVITĂȚI | PARTENERI | ÎNTREBĂRI | CONTACT